Meridian ljudsystem

Bilkörning och musik är en härlig kombination. Att ta sig ut på vägarna med sina favoritlåtar är en av livets verkliga njutningar.


Artister från Billie Eilish till Willie Nelson spelar en roll i utvecklingen av de banbrytande Meridian-ljudsystemen som används i Range Rover, Defender, Discovery och Jaguar.


Ljud i bilar har kommit långt. En gång i tiden användes musikspelare (vanligtvis kassetter) och högtalare på eftermarknaden. Ofta genererades mycket ljud, men ljudkvaliteten var alltid usel.


När standardljudsystem blev vanliga fastställde bilkonstruktörerna fasta punkter för placeringen av högtalare och förstärkare. Ljudspecialister fick sedan i uppdrag att leverera hårdvara. Inte undra på att de flesta bilhytter var musikaliska mardrömmar.


JLR:s partnerskap med Meridian, den Cambridge-baserade tillverkaren av avancerad ljudunderhållning, bidrog till att ändra på detta. Det var ett av de första partnerskapen där ljudföretaget hade ett betydande inflytande på utformningen av bilens kupé för att optimera musikupplevelsen. Partnerskapet inleddes 2010 med Range Rover Evoque och omfattar nu alla JLR-fordon.

Meridian ljudsystem

”Meridian har ett mycket holistiskt synsätt”, säger Samantha Morris, Meridian account manager för JLR. ”Vi ser på fordonet som en helhet, inte bara ljudsystemet. Vi har ett nära samarbete med alla JLR:s teknik- och designteam, inklusive kabinmaterial, användargränssnitt, kabindesign, materialval, hårdvaruleverantörer och till och med NVH-team (noise vibration and harshness).


De har alla ett stort inflytande på ljudet och den totala kundupplevelsen. Vi rådfrågas i varje steg på vägen, så att bilarna kan ge en optimal ljudupplevelse.”


Meridians fordonsingenjör Samuel Smith är en före detta trummis och spelade akustisk gitarr professionellt redan som 17-åring. Musiken har alltid varit en del av hans liv. Han studerade musik och ljudinspelning och började på Meridian för två år sedan.


”Det är ett fantastiskt samarbete med JLR”, säger Samuel. ”Vi har också arbetat tillsammans så länge att JLR vet vad vi förväntar oss av fordonen, inklusive var högtalarna ska placeras. Naturligtvis finns det alltid utmaningar, särskilt när de försöker göra något nytt. Det är då vår relation med ingenjörerna blir riktigt viktig. Vi känner oss som en del av deras team och de känner sig som en del av vårt.”

Meridian signatur

JLR:s moderna lyxfilosofi har också förändrat designen i kupén och påverkat ljudsystemen. Samantha säger: ”För några år sedan var högtalarna tjocka och märkesbetonade. Nu, med modern lyx, är de mycket mer diskreta och ofta dolda bakom nya typer av tyg för att ge en mycket ren estetik. Det är en utmaning. Jag tror att Meridian är bäst på att lösa dessa problem och att förnya sig.”


Olika modeller innebär olika utmaningar. Samuel säger så här: ”Defender har en känsla av en tuff bruksbil, men är ändå väldigt modern och lyxig. Den största utmaningen var att vi inte kunde använda så många högtalare. Hytten behövde grepphandtag, förvaringsutrymmen och dörrfack, vilket minskade utrymmet för högtalarna...” Defender använder ett av Meridians mindre system med färre högtalare [15 i Meridian Surround Sound-systemet, 11 i Meridian Sound-systemet: en Range Rover kan som jämförelse ha upp till 36].


”Vi var tvungna att utveckla ett fantastiskt och mycket effektfullt ljudsystem som fortfarande kommer att glädja kunderna - men med färre högtalare”, säger Samuel. ”Det lyckades vi med. Det fanns andra utmaningar. Ytorna är också mer reflekterande på Defender. Mer plast och metall och mindre plyschmatta. Olika material har olika reflektionsförmåga och generellt sett är mjuka ytor som mattor, läder och mjukskum bättre för ljudkvaliteten än hårda, mer reflekterande ytor som glas, metall och plast - även om det behövs en balans mellan reflekterande och icke-reflekterande material. Vi tar hänsyn till detta när vi ställer in systemen för att säkerställa att ljudkvaliteten alltid är optimal.”


De högteknologiska inställningsverktygen inkluderar den senaste RE-Q-tekniken som på ett intelligent sätt optimerar ljudsystemet till den exakta akustiken i lyssningsmiljön. Det visade sig vara ovärderligt när vi utvecklade ljudsystemen för Defender.


Meridian kommer att berätta att en bil kan vara en utmanande miljö för ljudkvaliteten. Säger Samuel: ”Det finns bra saker. Vi vet var folk sitter - så det underlättar vid inställningen. Vi ställer också in ljudet i alla säten, så att alla får en bra ljudupplevelse. Å andra sidan finns det mycket glas och andra reflekterande ytor i en bilhytt. Och högtalarna sitter sällan i den perfekta positionen för lyssnarna. Det finns också ett tryck på att spara storlek och vikt. Det är en utmaning. Men det är anmärkningsvärt vad vi kan åstadkomma med den otroliga teknik vi har.”


Musiken måste låta autentisk. Det är en prioritet för alla Meridians ljudsystem. ”Du måste lyssna på musiken så som artisten har tänkt sig den”, säger Samantha. ”Den måste vara verklighetstrogen och autentisk. Det är det som är kärnan i vår verksamhet.

Meridian ljudsystem

Trifields 3D-surroundteknik är ett användbart verktyg här. Den ser till att alla instrument och artister låter realistiska. Meridians Digital Precision säkerställer också att de finaste detaljerna i varje låt bevaras.


Det avgörande testet för äkthet och kvalitet - och den slutliga godkännandet av varje ljudsystem - görs dock med örat. Den enorma spellista som Meridians tekniker använder omfattar alla tänkbara genrer för att testa alla typer av musik. Samuel nämner några favoriter. ”Det finns ett spår som heter Season's Trees av Danger Mouse och Norah Jones som är riktigt bra för att testa inlevelsen och omslutningen som du får från våra uppmixare. Dessutom är Awake av Tycho utmärkt för att testa basens mjukhet.”


Andra Meridian-favoriter är Lost Cause av Billie Eilish (”snärtiga trummor och skarp sång”), Willie Nelsons Moonlight in Vermont (”detaljerad sång och tydligt placerade instrument”) och Beethovens Symfoni nr 9 (”fantastisk dynamik och ett fantastiskt exempel på en orkesters hela omfång”).


Och JLR:s favoritfordon för den totala musikupplevelsen? Samuel nämner toppmodellen Range Rover eftersom den är det ultimata, men också - ”för att visa hur subjektivt ljud kan vara” - Defender med 11 kanaler: ”Det är ett av våra mest avancerade system, men det är så roligt och engagerande att lyssna på”.


Samantha nämner Jaguar I-PACE: ”Jag gillar den mer intima kupén och jag tycker att ljudet är väldigt uppslukande.”


Hon nämner också Range Rovers unika baklucka. Aktivera Tailgate Event Suite och du sitter på en bekväm bakåtvänd bänk med kuddar. Aktivera de specialmonterade bakre högtalarna och njut av musiken antingen i picknick-läge när du sitter på sätet eller i party-läge när du står runt bilens bakre del. ”Den musikaliska kvaliteten är häpnadsväckande bra. Det finns inget som ger en sådan show.”

FLER RANGE ROVER-BERÄTTELSER

BERÄTTELSEN OM RANGE ROVER

BERÄTTELSEN OM RANGE ROVER

Utforska hur Range Rover har föregått med gott exempel, genom originalitet och exemplarisk design, sedan 1970.
BAKLUCKA EVENEMANGSSVIT

BAKLUCKA EVENEMANGSSVIT

Lär dig hur unika perspektiv och integrering av datoriserad design med klassiska träbearbetningstekniker ledde till innovation.

UTFORSKA RANGE ROVER

RANGE ROVER

RANGE ROVER

Oöverträffad förfining och lyx.
RANGE ROVER SPORT

RANGE ROVER SPORT

Visceralt, dramatiskt, Kompromisslös.
RANGE ROVER VELAR

RANGE ROVER VELAR

Sofistikerad elegans.
RANGE ROVER EVOQUE

RANGE ROVER EVOQUE

Karismatisk och självsäker.