BERÄTTELSEN OM RANGE ROVER

DEN URSPRUNGLIGA LYXSUVEN. DESIGNAD OCH BYGGD I STORBRITANNIEN.

Range Rover är ett av världens ledande brittiska lyxmärken. Det har lett genom exempel sedan 1970 genom originalitet och exemplariskt design.


Född i föränderliga tider skapade den en ny typ av fordon – ett som kunde ta sig vart som helst men ändå passa in överallt. Från röda mattan till landsbygden fortsätter varje medlem i Range Rover-familjen att sätta nya standarder för lyx.


Charles Spencer King visste att världen var på väg att förändras. De experimentella jetbilarna han arbetade med på 1950-talet gav inte svaret, men "Spen" såg ett annat nytt sätt att resa.


En äventyrlig själ vars farbröder Maurice och Spencer Wilks skapade den ursprungliga Land Rover, hade Spen King gjort många episka terrängfärder.


Hårda expeditioner var inte för alla. Spen förstod det: hans geni var att skapa något som fler och fler människor letade efter – en kombination av terrängförmåga med vägprestanda och modern design.

Spen King hade identifierat nya hektiska livsstilar som kombinerade karriärer, familjer och fritidsaktiviteter. Den Range Rover han skapade för dessa människor 1970 var som inget annat.


Formen, skissad av Spen och finslipad av David Bache, tog bilen in i en ny era, inte bara ett nytt decennium.


Det var ett mästerverk av industriell design, så väl mottaget att det ställdes ut på Louvren i Paris. Inget annat fordon hade blivit så hedrat.


Med sin clamshell-motorhuv, kontinuerliga midjelinje och delade baklucka stod den imponerande Range Rover ensam. Dess förmågor var också oöverträffade, med permanent fyrhjulsdrift, skivbromsar och en kraftfull V8-motor.


Range Rovers interiör var lika modern och designledd – med sin unika Command Driving Position och en hytt med former och material långt ifrån det traditionella trä-och-krom-utseendet.


Innovativ från början, designades Range Rover för enhandsanvändning – inklusive bakluckan och bränslepåfyllningen. En typisk detalj var att det fanns spakar på båda sidorna av framsätena, så att förare bekvämt kunde fälla upp passagerarsätet för att släppa in någon i baksätet.


Modevärlden följde konstvärlden i att omfamna Range Rover, och började med lyxiga In Vogue från 1981. En unik version skapad för en modereportage i Biarritz blev märkets första begränsade upplaga när tidningens läsare krävde dess metalliska "Vogue Blue" lack, luftkonditionering och picknickkorg.


Ytterligare två In Vogue-upplagor följde innan Vogue blev en permanent modell. Det skulle bli fler begränsade Range Rovers. Designern Lord Linley gav sitt namn till en särskilt sällsynt version med en skräddarsydd, handgjord interiör som han hjälpte till att skapa.


Kungligheter och andra inflytelserika ledare runt om i världen omfamnade Range Rover från början och skapade relationer som består. Den hybriddrivna State Review Range Rover som skapades 2015 för drottning Elizabeth II förkroppsligar märkets djupa koppling till sina mest högprofilerade kunder.

Ledare måste utvecklas för att hålla sig före, så en fyradörrars Range Rover följde naturligt den ursprungliga. Sedan förändrade dess ingenjörer spelet igen.


Det var världens första 4x4 som var utrustad med ABS-antisladdbromsar. Och den första med elektronisk traction control och automatisk elektronisk luftfjädring.


Den andra generationens modell som avslöjades 1994 erbjöd större utrymme och uppgraderad luftfjädring – vilket säkerställde den raffinerade känsla som Range Rover är så känd för, både på och utanför vägen. Den introducerade också en 'Autobiography'-tjänst, som erbjöd handgjorda interiörfärger och unika lackval. Den nivån av lyx, tidigare oöverträffad på en SUV, erbjuds idag av Range Rovers SV Bespoke Service.


Range Rovers unika Terrain Response-system introducerades under den tredje generationen, som började 2001. Genom att bygga på decennier av terrängkunskap i ett intuitivt kontrollsystem, är Terrain Response som att ha en körningsexpert som hjälper dig att utnyttja Range Rovers oöverträffade förmågor.


Dess vägprestanda tog också ett stort steg framåt. Range Rovers körkvalitet hade alltid matchat traditionella bilar. Nu var den på lyxbilsnivå.

Den fjärde generationens Range Rover från 2012 kombinerade styrka och lätthet som aldrig förr – som världens första SUV i helt aluminium. En kraftfull elektrisk hybrid erbjöd för första gången tyst framdrift med nollutsläpp.


Dagens Range Rover fortsätter denna blodslinje, ledande med häpnadsväckande modernitet och oöverträffad kapacitet. Den är konstruerad för ojämförbar förfining, från sina nästa generationens brusreducerande högtalare i nackstödet till fyrhjulsstyrningen som ger den den minsta vändcirkeln av någon nuvarande modell.


Ultra-exklusiva versioner förblir ett kännetecken för märket. Range Rover SV Carmel Edition 2023 skapades för utvalda amerikanska kunder och erbjuder en Satin Bronze-exteriör och den ultimata fyrsitsiga SV Signature Suite-hytten med ett elektriskt utdragbart Club Table och inbyggt kylskåp.


Denna femte generationens Range Rover står i spetsen för en familj. Distinkt men ändå igenkännlig, har varje medlem den clamshell-motorhuv och flytande taklinje som kopplar den till 1970 års arv.

Det började när Range Rover Sport omtolkade originalet 2005. Visceralt, kompromisslöst och dramatiskt, denna lyxiga prestanda-SUV kombinerar enastående komfort och förfining med dynamisk förmåga i en sportbilsliknande hytt som omsluter föraren. Range Rover Sport SV är den snabbaste Range Rovern någonsin.


Range Rover skapade sedan ytterligare en ny typ av fordon. Range Rover Evoque från 2010 var världens första lyxiga kompakta SUV. Reducerad, sofistikerad och karismatisk, leder den med exempel i staden med plug-in elektrisk hybridkraft för effektiv och enkel körning.


Den fjärde medlemmen av familjen, den vackert proportionerade Range Rover Velar, placerade sig mellan Range Rover Evoque och Range Rover Sport 2017. Dess reducerade design är fängslande och åtråvärd – ett rent uttryck för modern lyx.


Informerad av mer än 50 års utveckling skapar Range Rovers hantverk världens mest ikoniska och eftertraktade familj av lyxiga SUV – med exklusiva upplevelser som matchar. Range Rover House erbjuder exklusiva tillflyktsorter för kunder och gäster på några av världens mest exklusiva platser, från de italienska alperna till Kaliforniens kust.


Varje hus – noggrant designat under ledning av Chief Creative Officer Prof Gerry McGovern OBE – förkroppsligar Range Rovers lyxiga, modernistiska och relevanta designfilosofi, samtidigt som de speglar lokala och kulturella trender och händelser.


Hållbarhet står i centrum för denna vision om modern lyx genom design. Det är därför varje Range Rover finns som elektrisk hybrid. En ny era kommer att börja när en helt elektrisk Range Rover avslöjas 2024, med leveranser till kunder 2025.

MER RANGE ROVER BERÄTTELSER

TAILGATE EVENT SUITE

TAILGATE EVENT SUITE

Lär dig hur unika perspektiv och integration av datoriserad design med klassiska träarbetstekniker ledde till innovation.
MERIDIAN LJUDSYSTEM

MERIDIAN LJUDSYSTEM

Inget slår en show som Meridian. Upptäck hur vårt partnerskap med tillverkaren av högklassiga ljudsystem bidrog till att optimera ljudupplevelsen för Range Rover.

UTFORSKA RANGE ROVER

RANGE ROVER

RANGE ROVER

Oöverträffad förfining och lyx.
RANGE ROVER SPORT

RANGE ROVER SPORT

Visceralt, dramatiskt, Kompromisslös.
RANGE ROVER VELAR

RANGE ROVER VELAR

Sofistikerad elegans.
RANGE ROVER EVOQUE

RANGE ROVER EVOQUE

Karismatisk och självsäker.